Често задавани въпроси

1.Как да поръчам за чужбина?

Ако искате да поръчате за чужбина - изберете харесаните от Вас стоки, добавете ги към своите покупки и изпратете поръчката, следвайки инструкциите на системата. Ще получите автоматично потвърждение на посочената от Вас електронна поща. На следващия ден ще получите допълнително варианти за доставка - срокове, цени и спедитор. След като изберете предпочитания от Вас - ще калкулираме общата цена на поръчката и ще очакваме плащане. След заверяване на нашата сметка със сумата по поръчката изпращаме стоките по предпочетения от Вас начин.


2.Как се извършва плащането?

Има няколко възможности за плащане:

- заплащане на куриер при доставката (само за поръчки в България)

- чрез PayPal

- по банков път с превод към нашата сметка

Начинът на плащане се избира от Вас в момента на поръчка.

3. Необходима ли ми е кредитна/дебитна карта, за да платя?

Не, можете да направите това по банков път или в брой в момента на доставка.

4. Ще ми бъде ли издадена фактура за покупката?

Да, издаваме данъчни фактури. Необходимо е само да отбележите това в сътветното поле и да ни предоставите данни за фактурата.

*Забележка: издаваме само данъчни фактури.

5. Как да използвам ваучер за покупка?

Моля, въведете кода в поле „Забележки”.

6. Кога ще получа поръчаните книги?

Ако няма проблем с наличността на заглавието (изчерпан тираж, липсваща наличност в издателството или други независещи от КнигаБГ обстоятелства), поръчката Ви ще бъде доставена в рамките на 2-3 работни дни. При наличие на проблем ние задължително ще се свържем с Вас и ще Ви уведомим за него.

7. Получените книги не съответстват на поръчката ми

При наличие на подобен проблем, молим да се свържете с нас, за да проверим поръчката. Ако се установи грешка от наша страна, то поръчката Ви ще бъде заменена за наша сметка.

8. Желая да върна получената книга

Съгласно законовите разпоредби Вие можете да направите това в 14-дневен срок от датата на получаване на книгата. Поръчаните артикули трябва да са в запазен вид и/или ненарушена опаковка. Имайте предвид, че всички транспортни разходи, банкови такси за преводи, комисионни за електронно плащане и такси за наложен платеж остават за сметка на клиента.

 

9. Не съм доволен от вида на поръчаните артикули (липсващи страници, проблеми с печата на книгата и други дефекти, непричинени от клиента)

Ако установите проблем с вида на поръчаните артикули можете да направите рекламация в 3-дневен срок. Ние ще заменим поръчката Ви и ще поемем всички транспортни разходи.

КнигаБГ не поема отговорност в случаите когато повредата на външния вид на артикулите е следствие от небрежност на клиента.

10. Поръчах книга, но желая да се откажа от поръчката

Моля да се свържете с нас на 0895776309 или чрез електронна поща в 2-дневен срок от момента на поръчване, за да откажете поръчката.