Свински парчета
Свински парчета

Свински парчета

ISBN/Кат. №: 9789542810445

10.00 лв 5.00 лв
Вие спестявате 5.00 лв

В наличност

Издателство: Сиела
Размери: 13 х 20
Тегло: 200 гр.
  • Страници: 104
  • Корици: меки
  • Език: български
  • Година на издаване: 2012

 

Главният герой в книгата – Халюцо – е прототип на автора, известния художник Христо Кърджилов (график, живописец, илюстратор, един от рисувачите в култовото комиксово списание “Дъга”, а напоследък още по-известен като баща на актрисата Радина Кърджилова). Обстановката в романа също е автентична и знакова за софиянци – едновремешната кръчма “Рила” (в романа “Мусала”), намираща се на ъгъла на улиците  „Раковски” и „Хан Крум”, както и магазинът за наливен и бутилиран алкохол „Бай Генчо” (в романа „Бай Ненчо”).

В „Свински парчета” по-голямата част от действието се развива в къщата, която приютява горе жилището и ателието на Халюцо, а отдолу кръчмата и питиепродавницата. Тук една колоритна компания от постоянни посетители вечер след вечер споделя абсурдния си живот с всички негови бивалици и небивалици, възможни да се случат само по времето на късния социализъм. Понякога разказаните истории трябва да се повторят, забравени дори от предишната среща, потопени или слели се „в шум, примесен с цигарен дим от който мухите падаха и се въртяха по земята сякаш едното им крило беше откъснато”.

Питейното заведение „Рила” („Мусала”) събира посетители от полярните нива на тогавашното общество (80-те години на изминалия век). Там отсядат прочути актьори, лекари, някогашни фабриканти и търговци, журналисти, поети, тенекеджии, художници, водопроводчици, инженери, паркетчии или просто пияници без ясна професия. И така мастика след мастика героите изживяват безкрайните си алкохолни часове, споделени на маса дори с хора, които не биха поздравили на улицата. Което за мнозина по онова време е не само начин на живот, но и своеобразна съпротива срещу личностното уеднаквяване и обезличаване, срещу липсата на възможности за свободно себеизразяване и индивидуална реализация.

Градусите – естествено, спиртни, а и словесни – на тази гореща атмосфера периодично се понижават от друг абсурд, възможен само при социализма - когато салонът на кръчмата се преобразява в изборен пункт, със съответната бутафорна декорация, бюрократична организация и ярък букет от персонажи. Именно този фарсов сюжетен момент на трагикомично противостоене между власт и поданици извежда романа извън чисто анекдотичното звучене, запазвайки неговата сатирична плътност и колорит.

Тази своебразна триада, с нейните пирамидално организирани алкохолни пространства (да не забравяме ателието на главния герой – Халюцо, и магазина за алкохол) освен многото весели истории, незабравими образи, крилати фрази е заключила в себе си и един прикрит драматизъм, който може кратко да се изрази с фразата: „Може да е смешно, но за жалост не е весело.”

Романът „Свински парчета” е една гротеска на отлетелите и позабравени години на безвремие; той е шарж за едни и обвинение към други – ония, които по-сетне дълго се трудиха, за да увеличат обиколката на врата си и да забият страната ни в дъното на Европа. Книгата се чете леко, на един дъх, едновременно разсмива и натъжава до сълзи. Тази метафора на “забавно” пропиления живот при социализма провокира спомени у едни, невесели размисли у други, но не оставя никого безразличен.

Освен като художник Христо Кърджилов напоследък се изявява и като белетрист. Дебютният му сборник с разкази и новели “Котки в квартал Страх” (2007, изд. “Изток-Запад”), илюстриран от самия автор, направи впечатление с необичайната за българската литература атмосфера на загадъчност и фаталистичност, с нетрадиционния избор на сюжети и персонажи извън родната действителност, с напрегнатото действие, изпъстрено с неочаквани сюжетни обрати, както и с майсторското пресъздаване на психологическите състояния на героите.

За информация :


   

Доставка на дрехи и бельо, плащания, рекламация